Lytt til episoden om:

Hvordan bli medlem i idrettslag og den første treningen

Mennesker som elsker å utøve sin sport
Mennesker som elsker å utøve sin sport
Mennesker som elsker å utøve sin sport
Mennesker som elsker å utøve sin sport

Barn liker å være aktive og idrettslag gir mange gode tilbud. Finn ut hvilke idrettslag som finnes i ditt nærmiljø og ta kontakt slik at ditt barn kan bli med. Når barnet har bestemt seg for en idrett, må du melde barnet inn og betale kontingent. Det er viktig at barna møter presis på trening, både for treneren, lagkameratene og så får barnet litt tid til å forberede seg. I ung alder er det vanlig at foresatte er med på treningen.

Spill av:

Hvordan bli medlem i idrettslaget? Din første trening.

Du kan starte med idrett uansett alder, for det er aldri for sent. Det er mange som blir med når de begynner på skolen i seksårsalderen. Det finnes også idretter som tilrettelegger for barn som er enda yngre. Det er vanlig, og et ønske, at barn skal drive idrett i eget nærmiljø. Slik at det er korte avstander og aktiviteten ofte skjer i lag med klassevennene. Det handler om å bygge trygghet og trivsel. Noen barn har et klart ønske om å drive en spesifikk idrett eller aktivitet, mens andre barn gjerne motiveres av at vennene gjør det. Iblant motiverer også foresatte barna til å begynne med idrett. Barn er ulike og har ulike interesser, foresatte kan hjelpe barna med å finne noe de tror barna vil kunne trives med. Om barnet ditt  er eller blir interessert i aktiviteten, så er sjansen også større for at barnet vil fortsette med det og ha glede av det i lang tid. Det går også an å spørre i skolen/barnehagen om hvilke idrettslag som ligger nærmest der du bor. Det er alltid noen som kan hjelpe deg. Om du syns det er vanskelig med for eksempel språk, kan du høre med læreren eller kontaktpersonen i kommunen, som kanskje kan hjelpe deg med å finne den rette personen i idrettslaget. I noen kommuner fins det ansatte i idrettsråd som også kan hjelpe deg. Når du har fått kontakt med klubbtrener/kontaktperson er det viktig å spørre hvor og når det er trening og hvilket utstyr som trengs. Det er ikke så farlig om du ikke har rett utstyr med på første trening, da det er viktigere å bli kjent, både for deg og for barnet. Det er noen idretter som krever litt ekstra utstyr på grunn av sikkerhet. Er det noe annet du lurer på, ikke vær redd for å spørre.

Det er veldig viktig å møte presis på trening og helst noen minutter før treningen starter. Da har du tid til å snakke med treneren eller andre voksne. Å ha respekt for tid betyr å komme tidsnok før treningen starter. Da blir oppgaven til treneren også lettere, og barnet får litt tid å forberede seg. Er det trener tilstede er det han/hun som bestemmer på treningen og det er viktig at du hjelper barnet ditt å respektere dette. Om du ønsker å snakke med treneren så gjør gjerne det og pass på at du tar voksenpraten med den voksne. Ikke bruk barnet ditt som tolk om du ikke kan norsk, men undersøk heller muligheten for språkhjelp. Om du ikke har bil kan du spørre om barnet ditt kan sitte på med noen til trening. Mange går, sykler eller tar buss. For de yngste barna er det vanlig at foresatte er med på trening. Det kan være lurt å spørre eller diskutere med treneren hva som er vanlig, det kan variere fra idrett til idrett og samtidig er barna forskjellige og har ulike behov, noe som er helt normalt. Det viktigste er at barnet ditt trives og føler seg trygg.

Når barnet har bestemt seg for å bli med i en idrett må du melde barnet inn i idrettslaget. For å bli medlem må man melde seg/ og eller barnet inn med navn, fødselsdato, kjønn, bostedsadresse, telefonnummer og e- postadresse i det elektroniske medlemsregisteret idrettslaget bruker. Mange idrettslag bruker tjenesten Min idrett. I tillegg må man betale medlemskontingent og du er medlem fra den datoen både registrering og betaling er gjort. Medlemskontigenten må betales hvert år. Det er viktig at idrettslaget får riktige opplysningene slik at dere kan kommunisere. For de yngste barna foregår kommunikasjonen mellom de voksne, men når de blir eldre kan treneren også kommunisere direkte til utøverne. Mange lag har egne grupper på Facebook, Spond eller andre plattformer hvor viktige beskjeder blir gitt. Det kan være at treninger blir avlyst, bytte av treningstid, møter for foresatte du må møte på eller at det skal være dugnad. Du kan spørre treneren om det når barnet melder seg inn. Det er svært viktig både for idrettslaget, deg som foresatt og for barnet ditt at det er god kommunikasjon. Målet for alle er at barnet ditt og du skal trives best mulig i idrettslaget og dette krever innsats fra alle som er involvert.

Om du trenger hjelp til å betale kan du søke NAV/kommune eller for eksempel Flyktningetjenesten. Noen idrettslag har også Solidaritetsfond du kan søke. Hør ellers på episoden om Idrett og økonomi for mer informasjon.

Vi mottar offentlig tilskudd fra:

Logo
Logo

Følg oss:

Facebook logo